Blog

Ilyen egy sikeres pályaváltás programozó képzésünkkel!

Ilyen egy sikeres pályaváltás programozó képzésünkkel!

2017-10-24 18:44

Címkék:

Dr. Kárpáti Manuéla korábban biológusként dolgozott, ecetmuslicákon végzett kísérleteket. Számos publikációja jelent meg a témában, ő mégis úgy döntött, hogy sikeres karrierjét hátrahagyva jelentkezik programozó képzésünkre.

 Ma már junior Full Stack fejlesztőként dolgozik nálunk, félidőben pedig mentorként erősíti csapatunkat.

Manuval beszélgettünk, hogyan éli meg a hirtelen jött szakmai kihívásokat.

Hogyan egyeztethető össze a szoftverfejlesztés a mentorkodással?

Nem egyszerű! De ha az ember jól osztja be az idejét, akkor megoldható. Nem okoz gondot, hogy egyik percben a projekten dolgozok, a másikban pedig már a diákoknak segítek.

Igyekszek mindkét helyen maximálisan helytállni. Éppen ezért arra is volt példa, hogy beültem az oktatásra a laptopommal. Együtt dolgoztunk, csak én máson. Ha pedig valakinek kérdése volt, odajött hozzám.

1 éve sincs, hogy Full Stack fejlesztő lettél, de máris másokat tanítasz. Hogyan boldogulsz a feladattal?

Ez inkább segít, hogy még inkább át tudjam érezni az ő helyzetüket. Felismerem, hogy milyen nehézségekkel küzdenek. Úgy gondolom, hogy szakmai hátterem maximálisan megalapozta a ReaktorLabs programozó képzése, így kvalifikáltnak érzem magam a feladatra. Nincs még olyan tapasztalom, mint a 20 éves szaktudással rendelkező mentoroknak, de igyekszem lelkesedéssel pótolni ezt. Szabadidőmben is nagyjából ezt csinálom. Ismerősöknek is segítek programozást tanulni.

Hogyan viszonyulnak a segítségedhez a jelenlegi hallgatók?

Általánosságban nem tekintenek rám máshogy, mint a több éves múlttal rendelkező mentorokra, ugyanúgy elfogadják a tanácsaimat. A tőlük kapott visszajelzések is ezt bizonyítják.

Miben tudod a leginkább támogatni a diákokat?

Nem is olyan régen még én is abban a padban ültem, ahol most ők. Mi is átmentünk ezen. Őszintén elmondom nekik: nem egy könnyű út, de megéri! Egyelőre még nem érkeztünk el ahhoz a részhez, hogy másféle kérdéseket kapjak. A szoftverfejlesztő tanfolyam végéhez közeledve elhelyezkedéssel kapcsolatos kérdésekre számítok majd.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak tőlem kaphatnak tanácsokat/támogatást. A végzett diákok közül többen visszajárnak, így közvetlenül kaphatnak válaszokat.

Melyiket érzed nagyobb kihívásnak: mentorkodni vagy szoftverfejlesztőként helytállni?

Nem tudok választani. A szoftverfejlesztés az igazi szakmai kihívás. Éles projekten kamatoztathatom a programozó képzésen megszerzett tudást. Ez azt jelenti, hogy a szoftver teljes fejlesztésében részt veszek, az adatbázis tervezéstől egészen a lefejlesztésig.

A mentorkodás bizonyos szempontból nehezebb. Azonban nagyon motiváló is az a pillanat, hogy megértenek valamit, amit én magyaráztam el nekik. Csak egy példa: Saját feladatokat is kitalálok, ami mindig megnevetteti őket. Objektum orientáltság volt a tananyag. Erről annyit kell tudni, hogy egy valós életbeli problémát kell modellezni a szoftverben. A mentorok pontokkal és szakaszokkal kezdték a tanítást, míg én a pónikkal. Az óra végén a következő hangzott el az egyik diák szájából a mentorhoz: Joci, én eddig nem értettem, de a 6. póninál megvolt!

Miért szerettél volna nálunk dolgozni a programozó képzés után, mi volt a legvonzóbb?

A legvonzóbb a kettőség volt. Tetszik, hogy a szoftverfejlesztés mellett taníthatok is, ami a szívemhez nőtt az egyetemi oktatás során. Emellett szakmai fejlődésre is van lehetőségem. A karrieremben is támogatnak.

Mióta itt vagyok, az összes tanfolyamon megszerzett tudásomat felhasználhattam. Ezenkívül nagyon sok új dolgot tanulhattam, igazi Full Stack fejlesztő munkát végezhetek.

Készen állsz?

Ne maradj le következő képzésünkről!

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsők között értesülj az indulás időpontjáról!

Hírlevél

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Nem jó a következő tanfolyam időpontja? Érdekelnek az IT szakma hírei? Add meg az e-mail címed, és még azelőtt értesítünk következő tanfolyamunkról, mielőtt meghirdetjük. Értesülj a legfontosabb aktuális szakmai hírekről, eseményekről.

Feliratkozom

Copyright © [r]eaktorlabs